Despre ie in trecut, prezent si viitor

In trecut, frumoasa ie nu primea intotdeauna atentia si aprecierea cuvenite. Totusi, in ultimii ani, am asistat la o renastere a interesului pentru aceste piese traditionale. Multi romani si-au redescoperit dragostea pentru iile romanesti, recunoscandu-le frumusetea si valoarea culturala.

Ia romaneasca sau camasa populara a supravietuit datorita angajamentului si iubirii oamenilor fata de traditiile lor. Aceste superbe piese de imbracaminte traditionala continua sa ne inspire si sa ne conecteze cu mostenirea culturala a neamului nostru.

Camasa traditionala sau ia, o piesa de arta taraneasca

Camasa romaneasca sau ia pentru femei a cunoscut in ultimele decenii o renastere spectaculoasa, sustinuta de o miscare culturala dedicata promovarii si protejarii patrimoniului nostru cultural. Aceasta miscare a fost alimentata de pasiunea si implicarea unor cercetatori, artisti si entuziasti care au recunoscut importanta si valoarea camasii romanesti in istoria si cultura noastra.

camasa traditionala

Camasa traditionala byIonelaBran asortata cu un spendid chimir din piele de bovina

Expozitia itineranta „Maiastra”, desfasurata la Galateca in 2015, a fost un moment emblematic in aceasta miscare de revalorizare a camasii romanesti. Prin prezentarea unor piese autentice si prin implicarea comunitatii in diverse activitati legate de aceasta, expozitia a reusit sa atraga atentia publicului asupra bogatiei si diversitatii iei sau camasii romanesti si a traditiilor sale asociate.

Cat de veche este camasa romaneasca?

Camasa romaneasca sau ia traditionala este considerata o piesa de arta taraneasca fara egal, avand o istorie indelungata si incarcata de semnificatii. Studii realizate de profesorul Ioan Raoveanu au aratat ca portretizarile dacilor pe Columna lui Traian si pe mausoleul de la Adamclisi prezinta similaritati cu vestimentatia muntenilor din zona Bran-Moeciu, confirmand vechimea si autenticitatea camasii romanesti.

Cercetatorii si teoreticienii de arta, precum doamna dr. Doina Isfanoni, au subliniat importanta camasii romanesti in contextul costumului traditional romanesc. Camasa, sau bluza cu poale, este partea centrala si cea mai complexa a costumului traditional, purtatoare de mesaj si de identitate culturala. Nu este doar o piesa separata, ci face parte dintr-un ansamblu organic al costumului, reflectand gandirea estetica si simbolistica specifica culturii noastre.

Privind retrospectiv, camasa romaneasca a dovedit ca este o capodopera a functionalitatii, elegantei si identitatii noastre nationale.

Construita pe principii simple, dar ingenioase, bluza romaneasca se dovedeste a fi atat practica, cat si economica. Fiecare segment al sau, alcatuit din fasii de material rectangulare, este utilizat in totalitate, demonstrand o eficienta remarcabila in utilizarea resurselor.

ie populara Valcea

Ie populara pentru femei din Valcea

Versatilitatea camasii romanesti este remarcabila; fiind o piesa asamblata, nu croita, se potriveste oricarui tip de corp si oricarei varste. Pe langa functionalitate, ia romaneasca emana o feminitate aparte. Materialul natural, respirabil, subliniaza eleganta formelor feminine, iar detaliile precum decolteul atragator, manecile largi si culorile vii confera camasii un farmec unic.

In plus, camasa romaneasca isi poarta cu mandrie valoarea, ramanand fidela traditiilor si specificului cultural al tinuturilor din care provine. Aceasta piesa vestimentara a reusit sa reziste trecerii timpului si schimbarilor sociale, datorita unui mix perfect intre traditie si adaptabilitate.

Factorul socio-economic a jucat, de asemenea, un rol esential in continuitatea camasii romanesti. Intr-o perioada in care hainele la comanda erau rare, femeile romance isi confectionau singure intregul lor costum, de la inceput pana la sfarsit. Aceasta implicare personala si munca sustinuta necesara pentru realizarea unui costum au transformat ia sau camasa romaneasca intr-o piesa pretioasa, respectata si pastrata cu sfintenie.

Ia romaneasca si moda

Pe podiumul volatil al modei, camasa romaneasca a fost o prezenta constanta, dar discreta. Ea nu a cautat niciodata sa se conformeze tendintelor de moment sau sa atraga atentia prin modele efemere. Mai degraba, camasa romaneasca a vorbit cu sufletul si cu mintea, aducand in prim-plan valorile clasice si maiestria mesterilor care o confectioneaza. Esenta sa atemporala si armonioasa a facut-o relevanta in orice epoca si in fata oricaror trenduri.

Ia romaneasca a fost mereu un simbol al adaptabilitatii si al rezistentei la schimbare. De la utilizarea sa ca mijloc de integrare culturala pentru reginele Romaniei pana la reinterpretarea sa in miscarea hippie si in colectiile designerilor straini, camasa romaneasca a ramas intotdeauna relevanta si apreciata pentru frumusetea sa atemporala.

Acum, comunitatile online contribuie la redescoperirea si aprecierea camasii romanesti, oferindu-i o noua viata si o noua relevanta in contextul globalizarii si al cautarii identitatii culturale.

Zic sa facem o mica paranteza si sa amintim aici cateva personalitati care au purtat ia cu mandrie

  • Regina Maria a purtat cu mandrie ia romaneasca
  • in 1927 un suman, un palton bogat ornamentat a fost prezent pe coperta unei reviste de moda din Paris
  • in 1931 Miss Romania a purtat un costum popular superb
  • Anni-Frid Lyngstad de la Abba apare pe coperta unei reviste intr-o superba ie romanesca cu altita
  • Yves Saint Laurent a avut 2 colectii care au ca element central camasa romaneasca, una dintre ele intitulandu-se „La blouse roumaine” (1981, 1999)
  • Oscar de la Renta se inspira sin bluza romaneasca in colectia din 2000
  • Jean Paul Gaultier se indragosteste de  ia traditionala in 2005 si ii dedica un sezon
  • Emilio Pucci îl urmeaza in 2011 si demonstreaza inca o data frumusetea nemarginita a iei romanesti
  • Tom Ford inchina colectia sa camasii romanesti in 2012 ( cred ca cei mai multi dintre noi si-o amintesc pe Adele purtand una din iile create de Tom Ford )
  • in 2013 Carolina Herrera subliniaza feminitatea camasii romanesti in colectia sa
  • Isabel Marant se lasa si ea inspirata de bluza romaneasca in 2013
  • una din preferatele mele este colectia Altuzarra Fall 2014 de la Vogue
  • in 2015 Madalina Ghenea face senzatie intr-o ie superba la Festivalul de la Cannes

Modele de ie, culori si semne cusute

Camasile romanesti sau iile isi dezvaluie caracterul intr-o varietate de forme, fiecare reflectand o identitate si o traditie distincta. Exista trei structuri majore in care sunt construite:

  • camasa carpatica, care aduna partile componente in jurul gatului pe o bentita sau un snur,
  • camasa dreapta, cu fata si spatele dintr-o bucata si taietura in dreptul gatului,
  • camasa cu platca si gura patrata, influentata de populatiile germane si maghiare care au traversat nordul si nord-vestul tarii.

Fiecare camasa avea un scop bine definit: pentru munca sau pentru duminica (pentru mers la biserica), pentru marile sarbatori (Paste, Craciun, Sfanta Maria), pentru botez, nunta sau inmormantare, pentru fata de maritat, pentru tanara nevasta, pentru copii, adulti, varstnici sau vaduve. Diferentierea era determinata in principal de statutul purtatoarei. Desi existau diferente in functie de resursele financiare, romancele, indiferent de conditia lor, stiau sa creeze piese valoroase care concurau cu cele mai bogate. Semnul saraciei era dat de lipsa manecilor lungi, dar chiar si atunci, orice femeie isi crea o camasa care sa ii acopere incheieturile.

Lasa de zestre a Ionelei Bran

Ionelea Bran, cunoscuta atat ca interpreta de muzica populara, cat si ca pastratoare a traditiilor si creatoare de port traditional, detine o lada de zestre plina de bogatii culturale si artistice. Aceasta colectie de ie si port traditional romanesc este o comoara ce reflecta pasiunea si devotamentul ei pentru pastrarea si promovarea portului popular romanesc.

In colectia Ionelei Bean se regasesc piese vestimentare autentice, cusute manual cu migala si incarcate de simboluri si intelesuri. Fiecare camasa, fusta sau fota, fiecare pieptar sau vesta poarta povestea unei regiuni, a unei comunitati sau a unei traditii ancestrale ce imbina armoniso armonios estetica cu functionalitatea si semnificatia culturala.

In plus, lada de zestre a Ionelei Bran contine si accesorii traditionale, precum podoabele din argint lucrate manual, broderii bogate si margele colorate, braie tesute si chimire luctate din piele de bovina, toate contribuind la infrumusetarea si autenticitatea portului traditional.

Prin munca ei asidua si pasiunea pentru traditie, Ionelea Bran reuseste sa transpuna in fiecare detaliu autenticitatea si frumusetea patrimoniului cultural romanesc, contribuind astfel la conservarea si promovarea acestuia pentru generatiile viitoare.

Ia sau camasa traditionala romaneasca in vestimentatia formala

ia in contextul actual al modei

Creatii din prezentarea de moda a Ionelei Bran

Reintroducerea iei in vestimentatia formala reprezinta o pledoarie pentru pastrarea si promovarea valorilor si traditiilor culturale romanesti.

Ia romaneasca este o piesa deosebit de feminina, pretioasa prin cusaturile elaborate si confortabila in purtare. Constructia sa ergonomica si versatilitatea au fost apreciate de designeri si integrate cu succes in tinute elegante. Astfel, reintroducerea iei in tinutele formale, conform dress code-urilor, ar reprezenta o alegere inspirata. In contextul evenimentelor formale cu participare internationala, prezenta iei ar fi nu doar o declaratie de autenticitate si dragoste pentru Romania, ci si un gest de recuperare a identitatii si istoriei romanesti.

In incheiere, te invit sa alegi o ie sau camasa traditionala si sa o porti cu fuste, jeansi, pantaloni si sa fii mandra de mostenirea pe care o poti!

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.