Ia romaneasca continua sa ne fascizeze zi de zi

De ce ne fascineaza ia traditionala romaneasca?

Ia romaneasca este o oglinda a identitatii si traditiilor stravechi ale poporului roman. Aceasta camasa traditionala imbina o istorie indelungata cu o diversitate fascinanta de modele si simboluri. De la panza alba impodobita cu margelele pana la broderiile colorate si elaborate ale zilelor noastre, ia romaneasca este un simbol al maiestriei artizanale si al creativitatii poporului roman.

Ia traditionala romaneasca are o istorie plina de profunzime

Originea iei romanesti se pierde in negura timpului, iar primele mentiuni ale acestei piese vestimentare pot fi gasite in perioada culturii Cucuteni. De-a lungul mileniilor, ia a evoluat, adaptandu-se la schimbarile sociale si culturale. De la materialele simple precum inul si canepa pana la introducerea bumbacului si matasei, fiecare epoca a adus cu sine inovatii si particularitati  in confectionarea acestui simbol al traditiei romanesti.

diversitatea iei traditionale romanesti

Ia romaneasca este diferita de la o regiune la alta…

Fiecare regiune a Romaniei are propriile sale traditii si modele de ie. De la modelele bogat brodate din zona Maramuresului pana la eleganta simpla a iei din zona Ardealului, diversitatea iei romanesti reflecta bogatia culturala a tarii. Fiecare model, fiecare broderie are o poveste proprie, ce transmite atat o estetica plina de mister cat si o parte din identitatea locala.

Citeste si „Ia cusuta manual intre arta si mister„.

Regina Maria a purtat ia romaneasca cu mandrei si respect

Majestatea Sa Regina Maria a fost una dintre personalitatile care au contribuit la promovarea iei romanesti nu doar in tara, ci si in lumea larga. Regina Maria a transformat ia intr-un simbol al elegantei si rafinamentului. Astazi, imaginea sa incoronata cu o ie romaneasca continua sa inspire si sa fascineze.

ie traditionala romaneasca cu crinii Reginei Maria

Ie Regina sau ie crinii reginei

Ia romaneasca in lumea modei si a celebritatilor

De la picturile lui Henri Matisse pana la prezentarile de moda de la Paris si Milano, ia romaneasca a cucerit inimile artistilor si designerilor din intreaga lume. Jean Paul Gaultier, Oscar de la Renta, Philippe Guilet sunt doar cativa dintre creatorii de moda care au fost inspirati de frumusetea si originalitatea iei romanesti. Celebritati precum Rita Wilson si Adele au adus ia in lumina reflectoarelor, transformand-o intr-un simbol al elegantei si exotismului.

Multi designeri romani au folosit ca inspiratie ia traditionala romaneasca si au creat piese surprinzatoare, de o frumusete ireala si atemporala. Regasim elemente traditionale sau populare atat in hainele de strada, de zi cu zi, cat si in hainele de gala, inclusiv pe rochii de miresa.

Ia traditionala romaneasca in zilele noastre

ie cusuta manual pentryu femei

Camasa Ane cu broderii elaborate, maneci lungi si mansate brodate – By Ionela Bran

In ciuda provocarilor moderne, ia traditionala romaneasca continua sa isi pastreze locul de cinste in cultura si traditiile romanesti. De la sarbatorirea Zilei Nationale la sarbatorile Pastelui si a Craciunului si pana la nunti si botezuri, ia romaneasca ramane o alegere preferata pentru ocazii speciale.

Poarta ia cu mandrie si respect, fii un roman adevarat si contribuie la promovarea si perpetuarea acestei frumoase traditii. Nu trebuie sa uitam nicio clipa cine suntem si mai ales, cat de frumosi suntem.

Noi, byionelabran.ro, in atelierul de creatie vestimentara din Brasov, deschidem o fereastra catre bogatia culturala si artistica a poporului roman. Promovam ia traditionala romaneasca si recomandam purtarea ei atat la sarbatori cat si integrata modern in outfitul de zi cu zi.

Citeste si „10 lucruri interesante despre ia romaneasca„.

By Ionela Bran, atelier de creatie romaneasca

costum traditional cu ie

Costum traditional din catifea brodata si cu margele de sticla completat cu o ie populara cu maneca lunga – by Ionela Bran

Sa lucrezi pe panza de bumbac tesuta la razboi, sa cosi modele mostenite de la bunici, sa deprinzi tehnici prin care sa realizezi manual, cu acul, flori sau modele geometrice complexe este un privilegiu. Sa creezi ii din diverse regiuni ale tarii si sa pastrezi curate semnele si croiul este o misiune sfanta pentru noi. Autenticitatea este una din msiunile noastre.

Traditia poate fi si eleganta

Compleu cu fota stilizata

Compleu traditional stilizat cu vesta si fota dispuse asimetric realizat in atelierul de creatie vestimentara By Ionela Bran din Brasov

Salopete cu elemente inspirate din ie si portul national, rochii de zi, tricouri si rochii de mireasa imprumuta din frumusetea si bogatia traditiilor populare romanesti. Multe dintre cteatiile atelierului nostru vestimentar dn Brasov sunt purtate de vedetele pasionate de fashion si de cultura romaneasca.

Vom face tot ce este omenesc posibil sa pastram si sa ducem mau departe frumoasele noastre traditii prin fiecare piesa vestimentara creata, prin fiecare ie traditionala sai ie poplara cusuta manual.

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.