Rochia de mireasa in cultura romaneasca

In cultura romaneasca, ziua nuntii este un moment plin de semnificatie si incarcatura culturala, iar alegerea rochiei de mireasa este unul dintre aspectele cele mai importante ale acestui eveniment. In timp ce unele mirese se ghideaza dupa preferintele personale in alegerea rochiei pentru nunta, altele se bazeaza pe traditii si superstitii stravechi care isi pastreaza inca relevanta in societatea moderna.

Superstitii si traditii in alegerea rochiei de mireasa

Traditiile si superstitiile legate de rochia de mireasa au fost transmise din generatie in generatie si continua sa influenteze alegerile mireselor din ziua de azi. Crezi, nu crezi, cumva toata nunta este supusa unor traditii lasate prin viu grai din mama in fiica, din bunica sau matusa in nepoata.

Superstiitiile legate de nunta si rochia de mireasa sunt ca Miorita, nu sunt scrise nicaieri dar toata lumea a auzit de cele mai multe dintre ele. Multe dintre ele se respecta de mresele moderne si sunt duse mai departe, ele fac parte din ritualul acestei uniuni.

Superstiti despre culoarea rochiei de mireasa

In traditia romaneasca, miresele poarta rochii de mireasa de culoare alba (tot aici intra si cele ivoire, unt, crem, bej, sampanie, rose), simbolizand puritatea si inocenta. Aceasta alegere nu este doar estetica, se considera  ca alunga duhurile rele care ar putea ameninta fericirea cuplului.

De asemenea, invitatele, evita sa porte culoarea alba la nunta pentru a nu stirbi din albul destinat miresei.

rochie de mireasa din dantela

rochie de mireasa din dantela alba – by Ionela Bran

Se evita rochiile de mireasa imprumutate

Exista o superstitie conform careia mireasa ar resimti toate nereusitele persoanei care i-a imprumutat rochia. Astfel, se prefera ca fiecare mireasa sa isi aleaga propria rochie pentru a evita aceste influente negative.

Superstitii privind alegerea accesoriilor pentru rochia de mireasa

Traditia spune ca mireasa ar trebui sa poarte bijuterii si accesorii cu pietre pretioase, care aduc noroc si prosperitate in casnicie. Bijuteriile negre sunt complet interzise, deoarece se crede ca ar putea atrage energii negative. De asemenea, se evita purtarea perlelor care semnifica lacrimi.

Superstitii religioase

Inainte de a achizitiona rochia, se spune ca o mireasa ar trebui sa mearga la biserica si sa taie o mica bucata de panza din altar. Aceasta panza este apoi cusuta in interiorul rochiei pentru a aduce bunastare in casnicie. De asemenea, ultima cusatura a rochiei ar trebui realizata fix inaintea ceremoniei religioase, pentru noroc si prosperitate.

Mirele nu are voie sa vada rochia pana la nunta

O alta superstitie populara este ca mirele nu ar trebui sa vada rochia de mireasa pana in ziua nuntii, deoarece ar aduce ghinion. Acest obicei provine din vremurile cand casatoriile erau aranjate de parinti, iar tinerii insuratei nu aveau voie sa se vada inainte de casatorie.

Respectarea traditiilor regionale si de familie

In functie de zona geografica si de influentele culturale locale, exista si alte traditii specifice in alegerea rochiei de mireasa.

Purtarea bijuteriilor de familie

Multe mirese aleg sa poarte bijuterii transmise din generatie in generatie, simbolizand legatura cu familia si respectul fata de origini.

Rochia de mireasa mostenita

In unele regiuni ale Romaniei, se considera un semn de bun augur ca mireasa sa poarte o rochie mostenita de la familia sa, exprimand astfel respectul pentru traditie si origini. Asta nu inseamana ca trebuie sa aratai invechit. Poti modifica rochia astfel incat sa se potriveasca stilului tau. Un atelier de creatie vestimentara poate face minuni in acest sens.

Coronita de flori

In zonele rurale, mireasa poate opta sa poarte o coronita de flori naturale in locul voalului, aducand astfel un element rustic si autentic la tinuta ei. In alte zone mireasa poarat legatori de cap brodate cu motive care sa ii aduca protectie, fericire si prosperitate.

Legatoare traditionala de cap

Legatoare traditionala de cap bogat ornamentata

Binecuvantarea preotului

Inainte de a alege rochia, miresele merg la biserica pentru a cere binecuvantarea preotului si pentru a se ruga pentru noroc si prosperitate in viata de cuplu. De asemenea, cuplul se spovedeste si impartaseste inainte de ziua nuntii.

Alegerea rochiei: In unele comunitati, se considera ca mireasa nu ar trebui sa participe la alegerea rochiei sale, lasand aceasta sarcina pe seama mamei, surorilor sau altor rude.

Rochia traditionala de mireasa – simbolistica si importanta

rochie de mireasa traditionala

rochie de mireasa cu sal brodat – by Ionela Bran

O rochie traditionala de mireasa nu este doar o piesa de imbracaminte, ci si un simbol al istoriei, culturii si traditiilor unei comunitati. Il ultimii ani nuntile traditionale sunt o alegere din ce in ce mai accentuata iar miresele sunt de o frumusete fara cuvinte.

Respect pentru istorie si cultura

Rochiile traditionale romanesti sunt realizate conform obiceiurilor locale si reflecta istoria si cultura locului. Ele pot fi purtate pentru a celebra mostenirea culturala si pentru a onora memoria stramosilor.

Respect pentru valorile familiale

In multe familii, rochiile traditionale sunt transmise din generatie in generatie, simbolizand legatura si respectul pentru traditie si familie. Alte mirese descopera mai tarziu traditiile si frumusetea portului romanesc si se alatura acestei miscari.

Rochie de mireasa unica

Rochiile traditionale sunt decorate cu motive populare si broderii unice, facand fiecare piesa deosebita si distincta. Alegerea unei rochii traditionale de mireasa poate aduce o nota de originalitate si unicitate in ziua nuntii.

Alegand o rochie traditionala de mireasa, o mireasa isi exprima personalitatea si stilul, si, totodata, celebreaza cultura si traditiile care ii definesc identitatea. Este o alegere plina de semnificatie si emotie, care aduce un farmec aparte in ziua cea mare.

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.